11/11/2018 - 20:08

Es publica el setè volum del cicle de llibres Retrats de Vi

Ja està a la venda el setè llibre del cicle Retrats de Vi, dedicat a l'enòleg i geògraf Xavi Garcia, que treballa a Alella Vinícola. El llibre es pot comprar online. Se'n pot llegir un extracte al web de Retrats de Vi i a continuació:

 

L'expressió "no passis pena" durant la conversa que mantenim a "La Vinícola" d'Alella delata la seva ascendència menorquina per part de pare. A Ses Illes, també hi fa vi, amb un amic. Camina veloç i escapadís entre ceps de vinya vella de pansa blanca i vermella, en un dia cobert de núvols de finals d'agost, a poques hores de començar la verema. No hi ha nervis. Se li endevina només el cap entre l'abundant vegetació dels ceps que repassa amb ulls i mans. Cauen gotes grosses. Dia xafogós. No es deté. Esgotima el cep per fer analítiques al laboratori, tot i que amb el tast i el tacte ja intueix el punt just de maduració. És metòdic i rigorós. De professió, geòleg, enginyer agrícola i enòleg. I en molts comentaris es fa evident la minuciositat amb què coneix la terra i el que amaga. Didàctic. S'explica amb naturalitat. Sovint, amb el bolígraf darrere l'orella, a punt sempre per anotar o fer-lo servir d'indicador. Enfonsa els dits soferts de la mà dreta al sauló, el sòl característic de la DO Alella. N'agafa un grapat. Se l'acosta al nas. "La patata fa aquesta olor, però no fa olor de tubercle, sinó de terra, d'humitat...", dirà entre flairades. El sauló reté l'aigua a escassos metres del Mediterrani, i el mar el condiciona inevitablement. Per a bé, com al raïm. És la regió de vins on es fa bo el poema de Josep Maria de Segarra "Vinyes verdes vora el mar". Al fons, l'skyline de Barcelona que en reivindica una proximitat oblidada.

Xavi García elabora vi a Alella Vinícola des de l'any 2001. La reflota amb la família després que els socis extingeixin una primera etapa, gloriosa en els inicis, marcada per l'esperit cooperativista. Amb ell, ha tornat el batec del vi a l'edifici modernista de Jeroni Martorell, deixeble de Domènech i Muntaner i de Puig i Cadafalch. L'ha revitalitzat. I manté la devoció intacta de qui la va fer créixer. Escolta els enòlegs que l'han precedit. Ha respectat l'essència de les elaboracions, però sempre ha volgut anar més enllà. El motiven els vins envellits amb les mares de principis de segle passat, però també els que crea de nou, amb estils més actuals, per a públics més joves i atrevits: Un most parcialment fermentat, per exemple. S'endinsa sense por en projectes que combinen risc i atreviment, i funcionen. Ho demostren dues elaboracions de vermut amb raïms de pansa blanca i garnatxa negra d'Alella, amb la col·laboració d'amics del sector del vi i de l'hostaleria. Plegats han creat els Barbarosso. Dit això, no és d'estranyar que els principis de Charles Darwin estiguin entre les seves frases de capçalera: "Les espècies que sobreviuen no són les més fortes ni les més intel·ligents, sinó les que millor s'adapten als canvis".

De petit ja li agradava el camp, tenia cura de les verdures del tros i havia volgut ser pagès, però abans de tornar-hi per fer vi, va passar per la universitat. A la vinya té plena confiança en el treball del seu germà, en Samuel.

 

 

xavi garcia retrats de vi

 

        

 

 
dockset
dockset
dockset
dockset