22/02/2016 - 15:16

Un any passa molt ràpid i això de fer vi el que necessita és temps. Visito amb quatre companyes sommeliers el Celler Frisach de la DO Terra Alta en una escapada que inclou el restaurant Miravall i Vins del Tros; tres imprescindibles de la regió: "Aquí treballem amb raïm de casa, tot en ecològic i la idea es vinificar la vernatxa de diferents maneres; tenim des d'un escumós (karme) a un brisat natural. Fem alquímia amb els vins" explica Francesc Ferré, enòleg. El visitem sense previ avís i no hi posa cap objecció, ans al contrari, fa de la visita una immersió total a la seva feina (aparcant les obligacions fel moment) apropant-nos a tots els racons del celler.

Recorda l'ús del terme vernatxa des de finals del segle XIV aleshores als escrits de Bernat Metge. La seva no és només una reivindicació enològica a Corbera d'Ebre, sinó també del parlar riberenc de la regió.

Se'l veu feliç i il.lusionat amb els projectes que té entre mans. Si mirem al nord, no només a Andorra els seus vins tenen una entrada més que interessants; ara també a la capital del país veí, França, hi han entrat amb força. L'emblemàtic restaurant Le Cinq del George V de París té a la carta de vins l'Abrunet blanc i la Vernatxa en harmonia amb la seva cuina mediterrània. L'elit de la cuina que és, ha estat i serà sempre referència es fixa amb les noves generacions de la DO Terra Alta.

"El nostre és un projecte amb vernatxa negra, blanca i gris; el triunvirat de les garnatxes; fem vins terrenals" explica Ferré. De les seves paraules en deduïm que no hi ha més vincle amb els orígens que el respecte pel que dóna la terra.

Un any després de la visita el Celler Frisach per a #retratsdevi, en Francesc presenta  novetats. Un rosat per a la gamma Abrunet, cupatge de vernatxa blanca, gris i negra, i un brisat de vernatxa blanca La Foradada: "Farem 3000 ampolles de brisat, un vi fermentat amb les pells, com feia el iaio, nosaltres n'elaborem ara la versió 2.0. És un estil que s'havia perdut, volem incentivar les formes d'elaboració típiques d'aquí".

Tastem de les tines i tot seguit baixem a fer-ho de les barriques on fa la criança  la vermatxa. El mític Sang de Corb que ara comença a envellir no té res a veure amb el que porta un any en bóta. "És subtil i elegant, té una marcada acidesa" ens explica en Francesc. I les quatre ho corroborem.

Som al davant d'un projecte vitivinícola inquiet que se submergeix contínuament en la saviesa dels avantpassats per presentar-la renovada i que sigui un orgull per als qui viuen i beuen temps actuals. Potser haurem de començar a pensar que de líquids no en volem ser gaire.

 

 

Francesc Ferré
Francesc Ferré

 

        

 

 
dockset
dockset
dockset
dockset