31/01/2017 - 12:10

Entrevista al diari Ebredigital

Quan hi pensa, la Ruth Troyano (Reus, 1979) s'adona que el vi mai ha deixat d'aromatitzar la seva vida. Ja de ben petita, quan estiuejava a Riba-Roja d'Ebre, la seva àvia li preparava per berenar pa amb vi i sucre, i, a taula, era ella qui anava a buscar el porró a petició del seu avi. Amb el temps, el vi i el món que el nodreix s'han convertit en la forma de vida d'aquesta periodista i sommelier del Baix Camp. Després d'estudiar un màster d'enoturisme a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, ha sabut agafar de la mà les seves dos grans passions -la comunicació i l'art vinícola- i convertir-les en la seva professió. Fa cinc anys que es fa càrrec de l'apartat de comunicació de diferents cellers catalans i mai ha deixat de crear contingut periodístic, sempre amb la vinya com a denominador comú. Aquest abril, ha publicat els llibres "Retrats de vi", una sèrie de reportatges i entrevistes en profunditat que expliquen, a partir del testimoni de tres enòlegs catalans, tots els secrets que s'amaguen darrere el bon vi. La setmana passada, presentava la seva obra a Tortosa, on ja es troba a la venda.

Plató deia que el vi dóna llum a les nostres foscors...
El vi són molts estats d'ànim. És reflexió amb tu mateix, i amb els altres. És necessitat d'estar sol, de compartir-lo amb altres persones...

T'escolto...
El vi té la capacitat de fer-nos viatjar en el temps i en l'espai; conèixer la seva història, la seva gent, la seva terra, el seu clima. M'agrada pensar en els inicis de cada ampolla de vi: el projecte inicial, els impulsors, les il·lusions, les pors, els èxits... És important no oblidar que darrere d'una ampolla de vi hi ha molt treball, esforç i decisions.

I ho fem?
Molts cops passa desapercebut, i això no hauria de ser així. Segurament, el vi és la beguda mediterrània per excel·lència, però falta conscienciar la població de la seva llarga tradició a les nostres terres i, sobretot, del gran valor alimentari que té.

Però, la cultura vinícola ha crescut en els darrers anys, no?
Sí. Són bons anys per al vi però encara falta acabar-ho de polir. Hem de fer un canvi de mentalitat i entendre el vi com un aliment més del dia a dia. No hem d'oblidar que el vi és admirat arreu del món i, en aquest sentit, al nostre territori som uns privilegiats.

De fet, un dels objectius de "Retrats de vi" és acostar la societat a l'art de cultivar vi.
Sí. La producció vinícola està vivint un bon moment i, per tant, cal donar a conèixer tot allò que envolta el vi, però d'una forma planera; que permeti a tothom acostar-s'hi i introduir el vi a nous públics.

Què expliquen les pàgines de Retrats de Vi?
Retrats de Vi recull el perfil i les experiències vitals d'enòlegs formats a la Facultat d'Enologia de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Els tres primers volums corresponen als enòlegs Toni Sànchez-Ortiz, del Priorat; Francesc Ferré, de la Terra Alta; i Anna Espelt, de l'Empordà.

I...
El vi no és l'únic protagonista, sinó que ens centrem molt en el teixit humà que neix al voltant de les vinyes. Els llibres són fruit de moltes hores de conversa amb tots tres: les seves vides, pensaments, reflexions, confessions, inquietuds... tot al voltant del vi.

Els tres són catalans. Catalunya, terra de vins?
Per descomptat. La història ho demostra i, cada cop, la cultura enològica pren més força. Això sí, hem de tenir més orgull de país i conèixer i interessar-nos una mica més per allò que es fa a casa nostra. Zones com el Priorat o, fins i tot la Terra Alta, no tenen res a envejar a altres zones vinícoles d'Espanya.

Sempre s'ha dit que els vins de la Terra Alta són especials...
La Terra Alta és un territori trinxat per la Guerra Civil, un dels escenaris més dantescs del conflicte. La vinya i el vi han sabut tornar a néixer i deixar enrere aquell territori dur, devastat i gris d'abans. És un exemple de com la vida ha ressorgit després d'un episodi molt difícil.

I, ara, en quin moment es troba?
La Terra Alta està vivint una època molt bonica respecte la vinicultura i també el turisme enològic. Des de diferents sectors de la comarca, s'han posat les piles per fer visible el seu vi, i la DO Terra Alta cada cop és més present a la resta del territori català, i fins i tot, espanyol.

Quina ha estat la clau d'aquest canvi?
En certa mesura, les noves generacions. Els joves que, sense oblidar la feina dels més grans, s'han fet ambaixadors del seu territori, de la seva gent i, evidentment, del seu vi.

I els hi està funcionant.
I tant. Tot i que queda camí per recórrer. En el món del vi és clau saber lligar la vinya amb el turisme enològic que genera. Els restaurants, les cooperatives i, inclús els mateixos municipis han de fer bandera del vi que els envolta i complementar-ho amb una gastronomia atractiva, un bon servei d'allotjament... Segur que encara queden molts fruits per recollir.

 

 

Ebre digital Retrats de Vi

 

        

 

 
dockset
dockset
dockset
dockset