Paisatges, pràctiques vitivinícoles i perfils professionals diferents, però amb una única manera d'entendre el vi: amb passió i amb el convenciment que el vincle amb la terra és tan determinant com l'art i la ciència que es fonen a l'hora de fer vi. 

Benvinguda del rector

Aquesta nova col·lecció del Servei de Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili, Retrats de Vi, és una excel·lent iniciativa que ens aporta el coneixement d'uns quants enòlegs, formats a la Universitat Rovira i Virgili, els quals, a través de la seva experiència professional i personal, ens faran entendre més en què consisteix la seva feina, els objectius que es plantegen i els reptes als quals s'enfronten, però sobretot ens ajudaran a percebre la seva estima per una professió molt arrelada a les nostres terres.

En el 25è aniversari de la Facultat d'Enologia, aquesta col·lecció constitueix també un reconeixement a la tasca duta a terme pel professorat i el personal d'administració i serveis que hi ha treballat. Un període en què s'hi han format més d'un miler de professionals en els diferents ensenyaments que s'hi imparteixen, més de la meitat en enologia. També cal destacar l'equip humà, que sempre ha interpretat els canvis que s'anaven produint i ha anat adequant la formació i la recerca als nous reptes socials i econòmics. La darrera mostra d'això és la posada en funcionament al curs 2015-16 d'un nou màster Erasmus Mundus en Vi i Turisme, el primer coordinat per la nostra universitat.

La universitat del segle XXI du a terme tres grans missions: la primera, la formació de les persones al més alt nivell en coneixements, capacitats i habilitats; la segona, la investigació d'excel·lència que se centra en la generació de coneixement i es transfereix a través de la primera missió, la formativa, i també a través de la tercera, que és la vinculació amb el desenvolupament econòmic, social i territorial, l'impuls a la societat del coneixement.

És així com la URV exerceix la seva tasca, combinant conscientment un marcat paper territorial, com a expressió principal del seu compromís amb la societat, amb un paper internacional en la seva activitat de recerca. Aquesta connexió entre formació d'excel·lència, solvència investigadora i realitat social i econòmica de les comarques meridionals de Catalunya ha esdevingut l'eix mestre del desenvolupament de la Universitat. En concret, l'enologia ha estat una de les arrels que ha lligat la URV amb el territori. De ben segur que els diversos protagonistes de Retrats de Vi ens aporten aquesta visió de conjunt.

Josep Anton Ferré Vidal
Rector de la Universitat Rovira i Virgili

dockset
dockset
dockset
dockset