María Sangenís
Perfils

Maria Sangenís

Sangenís i Vaqué

"Els nostres vins necessiten cultura; s'ha d'entendre que el Priorat dóna qualitat i concentració"

El poema

Si fossis terra

Miquel Martí i Pol

"Si fossis terra creixeria en tu
i llevaria fruits d'una rara dolcesa,
seria fidel als camins que et solquen la pell
i als rius secrets que et travessen l'entranya.
Si fossis mar manllevaria el vent
per desvetllar-te remotíssims ecos.
Si fossis pluja et rebria tot nu.
Si fossis bosc estimaria l'ombra"

Retrat escrit

Enòlegs i amics la defineixen com una dona valenta i amb un nas admirable. Ella, s'espolsa els elogis sempre i quan els ha de donar a algú, ho fa al seu pare. "Ha estat el meu mestre", dirà sense contemplacions. Li discuteix la manera de fer vi, es posa a si mateixa a prova amb noves idees, però al final acaba adonant-se que l'experiència és un grau. Per això respecta la tradició del celler. Pere Sangenís i Conxita Vaqué van ser els primers viticultors a embotellar vi a Porrera l'any 95. També van començar a plantar vinya l'any 78, quan tothom deixava la pagesia i renegava de la viticultura al Priorat. Maria Sangenís, l'enòloga, una de les quatre filles del matrimoni, admira aquest gest decidit de la generació que la precedeix en un temps de complexitat econòmica i social al Priorat. Està empeltada al poble i té una llarga història que la vincula: les famílies maternes de Pere Sangenís Anguera i Conxita Vaqué Simó s'havien dedicat a la vinya i a la comercialització del vi, els Anguera -primer Monlleó- des d'abans de 1700, els Simó a partir de 1886.

Fer vi a Porrera és avui més fàcil que abans. Amb més coneixement i visió, amb més experiència i creativitat acumulades. Però també amb més competència i riscos. Al costat del Pere i de la Núria - pare i germana petita-, Maria Sangenís (Porrera, 1982) sent que ocupa el lloc que li pertoca. Viu l'enologia amb naturalitat i professionalitat. És discreta i fa bona la frase que li regala Pili Sanmartin, companya de professió de Gandesa: "Vivim en i amb la terra i de la terra en fem vi". Ha estat mare fa gairebé dos anys i en aquest temps ha començat a repartir estima entre la vinya i el Jofre. Aparca la freqüència dels viatges a regions de vins per tallers de fanalets. Sap que és un parèntesi per després viure-ho amb més intensitat encara. Li brillen els ulls quan parla del Mosel i dels rieslings que tant la van hipnotitzar, tant com del paisatge en coster i la tipicitat del sòl d'una regió icònica. Però a la bassa de l'antic molí de La Cometa també se la veu plenament feliç i orgullosa de tot allò que ha heretat i que conserva, que cuida, que cultiva i que fa créixer amb calma, sense fer gaire soroll, però conscient que la seva petjada és definitiva.

---

 

Què diuen d’ella

Quant a l'enologia, la Maria és segurament de les millors tastadores de vi que conec. Al celler respecta molt la tradició que li ha inculcat el seu pare, en Pere, però a la vegada aporta idees noves molt interessants que fan que el projecte es mogui sense aturador i que tingui un present i futur ple de bons vins i de bona gent.

Albert Costa
Enòleg Celler Vall Llach 

Ens recomana

Vinum Priorat
(Pl. Catalunya, 1. Porrera)

"Perquè gairebé hem crescut junts. Hi he passat molt bones estones amb amics compartint grans vins de Porrera i del Priorat"

 

 

dockset
dockset
dockset
dockset