María Sangenís
Perfils

Maria Sangenís

Celler Vall Llach

"Els nostres vins necessiten cultura; s'ha d'entendre que el Priorat dóna qualitat i concentració"

El poema

Si fossis terra

Miquel Martí i Pol

"Si fossis terra creixeria en tu
i llevaria fruits d'una rara dolcesa,
seria fidel als camins que et solquen la pell
i als rius secrets que et travessen l'entranya.
Si fossis mar manllevaria el vent
per desvetllar-te remotíssims ecos.
Si fossis pluja et rebria tot nu.
Si fossis bosc estimaria l'ombra"

Retrat escrit

Enòlegs i amics la defineixen com una dona valenta i amb un nas admirable. Ella, s'espolsa els elogis sempre i quan els ha de donar a algú, ho fa al seu pare. "Ha estat el meu mestre", dirà sense contemplacions. Li discuteix la manera de fer vi, es posa a si mateixa a prova amb noves idees, però al final acaba adonant-se que l'experiència és un grau. Per això respecta la tradició del celler. Pere Sangenís i Conxita Monllaó van ser els primers viticultors a embotellar vi a Porrera i a plantar vinya l'any 78, quan tothom deixava la pagesia i especialment la viticultura al Priorat. Maria Sangenís, l'enòloga, la filla, admira aquest gest decidit de la generació que la precedeix en un temps de complexitat econòmica i social al Priorat. Està empeltada a la comarca i té una llarga història que la vincula: tant els Vaqué com els Sangenís s'havien dedicat a la vinya i a la comercialització del vi, els primers des d'abans de 1700 i els segons a partir de 1886.

Fer vi a Porrera és avui més còmode que aleshores. Amb més coneixement i visió, amb més experiència i creativitat acumulades. Al costat del pare i de la Núria, Maria Sangenís sent que ocupa el lloc que li pertoca. Viu l'enologia amb naturalitat i professionalitat. És discreta i fa bona la frase que li regala una companya de professió de Gandesa: "Vivim en i amb la terra i de la terra en fem vi". Ha estat mare fa dos anys i ha començat a repartir estima entre la vinya i el Jofre.

Continuarà...

 

Què diuen d’ella

Quant a l'enologia, la Maria és segurament de les millors tastadores de vi que conec. Al celler respecta molt la tradició que li ha inculcat el seu pare, en Pere, però a la vegada aporta idees noves molt interessants que fan que el projecte es mogui sense aturador i que tingui un present i futur ple de bons vins i de bona gent.

Albert Costa
Enòleg Celler Vall Llach 

Ens recomana

Vinum Priorat
(Pl. Catalunya, 1. Porrera)

"Perquè gairebé hem crescut junts. Hi he passat molt bones estones amb amics compartint grans vins de Porrera i del Priorat"

 

 

dockset
dockset
dockset
dockset