Xavier Garcia
Perfils

Xavier Garcia

Alella Vinícola

"No hem d'infravalorar la ciència, però el vi necessita un discurs sincer i romàntic, perquè és com un regal"

Ciència

L’origen de les espècies

Charles Darwin

"Metafòricament es pot dir que la selecció natural està buscant cada dia i cada hora per tot el món les més lleugeres variacions; rebutjant les que són dolentes; conservant i sumant totes les que són bones; treballant silenciosament i incansablement, quan sigui o on sigui que es presenta l'oportunitat, pel perfeccionament de cada ésser orgànic en relació a les seves condicions orgàniques i inorgàniques de vida. Res veiem d'aquests canvis lents i progressius fins que la mà del temps ha marcat el transcurs de les edats; i aleshores, tan imperfecta és la nostra visió de les edats geològiques remotes, que veiem només que les formes orgàniques són ara diferents del que van ésser en un altre temps"

Retrat escrit

L'expressió "no passis pena" durant la conversa que mantenim a "La Vinícola" d'Alella delata la seva ascendència menorquina per part de pare. A Ses Illes, també hi fa vi, amb un amic. Camina veloç i escapadís entre ceps de vinya vella de pansa blanca i vermella, en un dia cobert de núvols de finals d'agost, a poques hores de començar la verema. No hi ha nervis. Se li endevina només el cap entre l'abundant vegetació dels ceps que repassa amb ulls i mans. Cauen gotes grosses. Dia xafogós. No es deté. Esgotima el cep per fer analítiques al laboratori, tot i que amb el tast i el tacte ja intueix el punt just de maduració. És metòdic i rigorós. De professió, geòleg, enginyer agrícola i enòleg. I en molts comentaris es fa evident la minuciositat amb què coneix la terra i el que amaga. Didàctic. S'explica amb naturalitat. Sovint, amb el bolígraf darrere l'orella, a punt sempre per anotar o fer-lo servir d'indicador. Enfonsa els dits soferts de la mà dreta al sauló, el sòl característic de la DO Alella. N'agafa un grapat. Se l'acosta al nas. "La patata fa aquesta olor, però no fa olor de tubercle, sinó de terra, d'humitat...", dirà entre flairades. El sauló reté l'aigua a escassos metres del Mediterrani, i el mar el condiciona inevitablement. Per a bé, com al raïm. És la regió de vins on es fa bo el poema de Josep Maria de Segarra "Vinyes verdes vora el mar". Al fons, l'skyline de Barcelona que en reivindica una proximitat oblidada.

Xavi García elabora vi a Alella Vinícola des de l'any 2001. La reflota amb la família després que els socis extingeixin una primera etapa, gloriosa en els inicis, marcada per l'esperit cooperativista. Amb ell, ha tornat el batec del vi a l'edifici modernista de Jeroni Martorell, deixeble de Domènech i Muntaner i de Puig i Cadafalch. L'ha revitalitzat. I manté la devoció intacta de qui la va fer créixer. Escolta els enòlegs que l'han precedit. Ha respectat l'essència de les elaboracions, però sempre ha volgut anar més enllà. El motiven els vins envellits amb les mares de principis de segle passat, però també els que crea de nou, amb estils més actuals, per a públics més joves i atrevits: Un most parcialment fermentat, per exemple. S'endinsa sense por en projectes que combinen risc i atreviment, i funcionen. Ho demostren dues elaboracions de vermut amb raïms de pansa blanca i garnatxa negra d'Alella, amb la col·laboració d'amics del sector del vi i de l'hostaleria. Plegats han creat els Barbarosso. Dit això, no és d'estranyar que els principis de Charles Darwin estiguin entre les seves frases de capçalera: "Les espècies que sobreviuen no són les més fortes ni les més intel·ligents, sinó les que millor s'adapten als canvis".

De petit ja li agradava el camp, tenia cura de les verdures del tros i havia volgut ser pagès, però abans de tornar-hi per fer vi, va passar per la universitat. A la vinya té plena confiança en el treball del seu germà, en Samuel.

 

Què diuen d'ell

"En Xavi és un enamorat del vi. Gaudeix investigant i compartint amb companys els vins que va introduint dins de la gamma d'Alella Vinícola. Només cal dir que el primer any va fer un escumós de qualitat amb garnatxa negra, un blanc de noirs. Va ser un dels grans passos per demostrar el que pot fer. El mateix amb la recuperació de la solera del Violeta, que és el generós dolç. I recuperant també la solera de 1976 del generós sec. Ha trobat l'equilibri entre el terroir, el clima, les varietats, la tradició i la modernitat amb vins tranquils com l'Ivori blanc i negre, el Vallmora de garnatxa negra. Ha donat un gran pas en aquest estil de vins amb diferents criances en bóta, tant amb la pansa blanca com a la garnatxa blanca. És un gran professional. Metòdic i estricte. Busca la complicitat d'altres experts del sector. És un molt bon company i amic. Als inicis del celler, vaig tenir la sort de poder participar en alguns dels seus projectes"

Rosa Vila
Sommelier

Ens recomana

La Sargantana. Badalona
http://www.lasargantana.org/

Un restaurant slow food de cuina mediterrània de temporada, basada en aliments frescos, ecològics i de proximitat. A la carta de vins no hi falten els d'Alella Vinícola.

 

dockset
dockset
dockset
dockset